Η Θεσσαλονίκη του 2030 και το μέλλον της πόλης ήταν το αντικείμενο του post forum πάνελ, με το οποίο ολοκληρώθηκε η τέταρτη ημέρα των εργασιών του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στην πράξη και υλοποιεί ή έχει δρομολογήσει έργα 9 δισ. ευρώ μέχρι το έτος 2030. “Ο στόχος μας είναι να καταστεί η πόλη μας κυρίαρχη στη Ν.Α. Ευρώπη το 2030, ενώ επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε το έμψυχο δυναμικό, τη φιλοξενία μας κα” είπε ο κ. Καλαφάτης και σημείωσε πως έχουν απαντηθεί και δύο προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε η πόλη, δηλαδή να υπάρχει ενότητα των φορέων και να μην υφίσταται κενό έργων μεταξύ κεντρο-ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η Βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης (Μακεδονίας και Θράκης) του Τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, κα. Κυριακή Μάλαμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ ως ο “μάγος με τα δώρα”. Η κα. Μάλαμα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν προχωρήσει από την κυβέρνηση έργα ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας.

Ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κ. Χαράλαμπος Καστανίδης, ανέφερε ότι σημασία έχει εάν υπάρχει σχέδιο για την πόλη, αλλά και ποια είναι η άποψη των κατοίκων για τον τόπο τους για τα επόμενα 10-15 χρόνια. “Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει μορφωτικό και πνευματικό κέντρο για τα Βαλκάνια, καθώς έχει 3 πανεπιστήμια. Έχει μεγάλη σημασία η μορφωτική και πνευματική επιρροή της Θεσσαλονίκης σε όλη την περιοχή” είπε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε ότι απαραίτητη είναι και η ανάπτυξη των συνεδριακών υποδομών.

Την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα κέντρο για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κέντρο εμπορίου, με πρωταγωνιστικό ρόλο και στον τομέα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας οραματίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πόλη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Όπως εξήγησε, η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει και τώρα έχει τις υποδομές για να το κάνει. Αναφερόμενος στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε πως η Περιφέρεια έχει επιλέξει να συνεχίσει να βάζει τα θεμέλια που την αλλάζουν καθημερινά, ενώ έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 8.500 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς και τις περιφερειακές της ενότητες.

Από την καλή είδηση της επιλογής της Θεσσαλονίκης από το περιοδικό Time ως ενός εκ των 50 καλύτερων προορισμών του κόσμου για το 2022 ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως η πόλη είναι πλέον προορισμός επενδύσεων και τουριστών, ενώ οι επισκέπτες της τη βρίσκουν όμορφη και λειτουργική. «Εμείς δουλεύουμε πολύ» είπε και αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων στην πόλη, τα οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης είτε διευκόλυνε, είτε υλοποίησε.

Στο έργο μετατροπής του στρατοπέδου Γκόνου σε κέντρο logistics αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Συμεών Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για σαουδαραβικό και εμιρατιανό ενδιαφέρον.