Τις σημαντικές προοπτικές επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες ανέδειξε η τέταρτη ημέρα του Thessaloniki Helexpo Forum. Τα σημερινά πάνελ αποτελούν συνδιοργάνωση του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Οι εμπορικές σχέσεις πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος ανάμεσα στην ελληνική και την αραβική πλευρά και να αντανακλούν την ισχύ των πολιτικών σχέσεων, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, κ. Rashad Mabger. Μάλιστα, υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να δουν με θετικό βλέμμα την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αναφερόμενος δε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε πως η τοποθεσία του στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εξέφρασε την ελπίδα του να αξιοποιήσει η πόλη την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα το πλαίσιο της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Η μεγάλη επιτυχία της 86ης ΔΕΘ είναι πως κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες με τους Εμιρατιανούς, τα δύο έθνη, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και μέσω της κουλτούρας και του πολιτισμού, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Υπογράμμισε δε πως πρώτη φορά η Τιμώμενη Χώρα της ΔΕΘ είναι αραβική και μάλιστα οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτό.

«Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή» τόνισε, επισημαίνοντας πως βλέπει ότι υπάρχει θέληση των επιχειρήσεων των ΗΑΕ να συνεργαστούν με τις ελληνικές και το αντίστροφο, καθώς περισσότερα από 400 επιχειρηματικά ραντεβού έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Την εκτίμησή του πως η 86η ΔΕΘ θα δώσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την ευκαιρία για συνεργασίες σε κάποιους από τους τομείς όπου επικεντρώνει τις επενδύσεις της η χώρα, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα, ο τουρισμός και το real estate, διατύπωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, η Α.Ε. Sulaiman Hamed Salem Al Mazrouei. Εξέφρασε δε τη μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή στο Thessaloniki Helexpo Forum, που αντανακλά, όπως είπε, την ισχύ των στρατηγικών σχέσεων που συνδέουν τόσο τους λαούς των δύο χωρών όσο και τις κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδος και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των κυβερνήσεων είναι ένα γενικό πλαίσιο, η ουσία όμως πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεσμών.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το όραμα των ΗΑΕ επικεντρώνεται ήδη στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ ανέφερε πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία, η πρώτη σε επενδύσεις σε υποδομές και η τέταρτη σε λιμενικές επενδύσεις, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μια αγορά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ισχυρό κέντρο εμπορίου, ενώ διαθέτει 10 αεροδρόμια και 1.200 ξενοδοχεία.

Τη σημασία της διεθνοποίησης των λιμένων και εν προκειμένω του λιμανιού Θεσσαλονίκης, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics που είναι το μέλλον, υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Εντοπισμός δυνατοτήτων συνεργασίας σε ναυτιλιακές, λιμενικές βιομηχανίες και διαχείριση περιβαλλοντικών αποβλήτων». Τόνισε δε πως όποιο λιμάνι δεν γίνει smart, δεν έχει μέλλον, ενώ αναφέρθηκε στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα των 180 εκατ.ευρώ της ΟΛΘ ΑΕ, που αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην επέκταση της 6ης προβλήτας και σε άλλες δράσεις.

Τη δυναμική εξέλιξη των λιμένων ανά τον κόσμο υπογράμμισε ο διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Archirodon Group, κ. Δαμιανός Ευθυμιάδης, σημειώνοντας πως κάποτε το λιμάνι ήταν ένα στατικό έργο, ενώ σήμερα εξελίσσεται συνεχώς, θέλοντας να συμπεριλάβει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούν τα logistics. Την ίδια στιγμή οι τεχνολογίες αλλάζουν, όπως επίσης και οι ανάγκες, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός κατασκευής LNG terminals σε πολλά λιμάνια, με δεδομένη την κατάσταση σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την προσαρμοστικότητά τους στις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη στοχευμένη πολιτική τους για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα υπογράμμισε ο business development director Middle East της Polygreen, κ. Μάκης Σπυράτος, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως η ναυτιλία ενώνει τις δύο χώρες.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε πως οι λιμένες που ξέρουμε σήμερα θα έχουν αύριο μια πολύ διαφορετική οπτική, ώστε να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια πάνω από 4 τρισ.δολ. δραστηριότητας θα γίνεται μέσω της θάλασσας.