Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και η συμβολή των ΗΠΑ στη βελτίωση του αποτέλεσαν το θέμα του 2ου πάνελ των σημερινών εργασιών του 3ου Thessaloniki Helexpo Forum. Τα πάνελ της σημερινής ημέρας αποτέλεσαν συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμό στην έναρξη του πάνελ έκανε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Καφάτος.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, επισήμανε ότι μετά από 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές. “Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά και η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών”, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι φέτος θα καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, υψηλή ανάπτυξη και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση.

Ο Βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε επενδυτική όσμωση σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, είναι αναμφίβολα θετική, αλλά χρειάζεται και σχέδιο και μία οραματική διάσταση για το που θέλουμε να πάει η πόλη, “Η τεχνολογία, η πληροφορική, οι υποδομές και ο τουρισμός είναι οι κύριοι επενδυτικοί τομείς” υπογράμμισε ο κ. Μαμουλάκης, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη ως κεντρικό παίκτη των Βαλκανίων.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπιρτούνιας, τόνισε πως οι Αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούνται στη χώρα μας με τον ίδιο πολύ θετικό ρυθμό, όπως μέχρι σήμερα, ενώ σημείωσε ότι η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των επενδύσεων. “Καταλύτης της έλευσης Αμερικανικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη ήταν η Αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ του 2018” ανέφερε ο κ. Σπιρτούνιας και συμπλήρωσε πως η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει μία τεχνολογική Μητρόπολη των Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος. κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, επισήμανε πως η αρρυθμία στο παγκόσμιο περιβάλλον ανησυχεί τις επιχειρήσεις, αλλά δεν τις φοβίζει, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις της Παπαστράτος σημείωσε πως αυτές ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Θεσσαλονίκη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ανά κάτοικο από όλες τις πόλεις της Ευρώπης και διαθέτει μεγάλης αξίας Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ο κ. Κουτσόπουλος σημείωσε επιπλέον πως η χώρα στο σύνολο της έχει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.

Τα πάνελ της ΔΕΘ-Helexpo και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ολοκληρώθηκαν με την ενότητα, η οποία είχε ως θέμα το ακόλουθο: “Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Η Ευκαιρία για την Ελλάδα” στο οποίο αναφέρθηκαν η Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική της Iron Mountain, κα. Iwona Sikora και η κα. Βικτωρία Καλφάκη, Head of Public Sector Greece & Cyprus, Google Cloud.