Μαριλένα Κοππά

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιου

Η Μαριλένα Κοππά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, όπου απέκτησε το Διδακτορικό της στη Συγκριτική Πολιτική το 1991. Δούλεψε για χρόνια ως Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα Βαλκανίων, Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεύρυνσης.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), από το 2006 έως το 2007.

Διετέλεσε Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Οκτώβριο 2007 έως τον Ιούνιο 2014. Υπήρξε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα άμυνας και ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Υπήρξε Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, το 2012 για την Πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ και το 2013 για την εξέλιξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Είναι επισκέπτρια Καθηγήτρια στο NATO Defence College (NDC) στη Ρώμη. Είναι συγγραφέας σειράς άρθρων και βιβλίων για τα Βαλκάνια, τις μειονότητες, τον εκδημοκρατισμό, τον Εθνικισμό και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Πρόσφατο βιβλίο: The evolution of Common Security Defence Policy. Critical Junctures and the Quest for EU’s Strategic Autonomy, Palgrave McMillan, St Antony’s Series, 2022