Καθ.Luca Piretta

Καθηγητής Πανεπιστημίου Βιοϊατρική Πανεπιστημιούπολη, FEDERALIMENTARE (Ιταλική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων)

Γεννημένος στο Τορίνο το 1961, ο Luca Piretti αποφοίτησε από την ιατρική στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) το 1986 και από την ιατρική και τη χειρουργική του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης το 1987.Ειδικεύτηκε στη γαστρεντερολογία και την πεπτική ενδοσκόπηση το 1991 και απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην επιστήμη της ανθρώπινης διατροφής από το Πανεπιστήμιο του Tor Vergata στη Ρώμη το 2009. Ασκεί το επάγγελμα του γενικού ιατρού από το 1995 και σήμερα διδάσκει το μάθημα της αλλεργιολογίας και τις διατροφικές δυσανεξίες στο Πανεπιστήμιο Campus Bio-Medico στη Ρώμη.

Έχει συγγράψει διάφορα κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την έρευνά του στον τομέα της γαστρεντερολογίας και της διατροφής (ιδιαίτερα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η σχέση δίαιτας και αυτών των παθήσεων). Σύμβουλος της ιταλικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας RAI για περισσότερα από 20 χρόνια, συνεισφέρει και συμμετέχει τακτικά σε τηλεοπτικά προγράμματα (για ιταλικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όπως RAI, Mediaset, La7 και TV2000) και γράφει άρθρα για τη διατροφή και τη γαστρεντερολογία για εθνικά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες .

Το 2014 κέρδισε το βραβείο «L'attendibile» για επιστημονική δημοσίευση, βραβείο που απονέμεται από την ιταλική ένωση γαλακτοκομικών Assolatte, και το βραβείο «Reporter del gusto» το 2017 για άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό τροφίμων, υγείας και τρόπου ζωής «Sano e Leggero» που δημοσιεύεται από την RCS.

Το 2018 ομιλητής σε δύο συνέδρια με θέμα «Διατροφική ευαισθητοποίηση ως μέσο για μια υγιεινή ΔΙΑΙΤΑ: Το Μεσογειακό ΜΟΝΤΕΛΟ» στη Saudi Food and Drug Authority και στο Alfaisal University of Riad (Σαουδική Αραβία)

Το 2019 ομιλητής σε διεθνή συνέδρια «Θετική Διατροφή ως πρόληψη των ΜΚΔ: Παραδοσιακές δίαιτες και Μεσογειακό Μοντέλο» Ντουμπάι (ΗΑΕ) 21/01/19, «Ζάχαρη: ο αποδιοπομπαίος τράγος της νέας χιλιετίας» Δελχί (Ινδία) 03/06/19, « The Mediterranean Model: Διατροφική ευαισθητοποίηση ως μέσο για μια υγιεινή διατροφή» Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) 23/09/2019.

Είναι μέλος πολυάριθμων επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της γαστρεντερολογίας και της διατροφής και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SISA, της ιταλικής εταιρείας διαιτολογίας.

Συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων:

Το 2003 “Fortunatamente tutto passa” εκδ. Montedit

Το 2013 “ Prima o Poi” εκδ. Aljon

Το 2018 «Almanacco alimentare 2019» (Consentino, Gigli, Piretta), εκδ. Κάιρο, νικητής του βραβείου Premio selezione Bancarella della Cucina 2019

Το 2019 Almanacco Alimentare 2020, (Consentino, Gigli, Piretta), εκδ. Κάιρο

Το 2020 "Mangiare Italiano", per stare meglio e vivere più a lungo. I segreti della dieta mediterranea. Εκδ. Rizzoli